Tuesday 26 May 2009

Shell on Trial


Το σημερινό πρωτοσέλιδο του Independent σίγουρα θα έδωσε μεγάλη χαρά και κουράγιο στην οικογένεια Ken Saro Wiwa και των 8 συντρόφων του αλλά και σε όσους έχουν αγωνιστεί για να μην θαφτεί αυτή ιστορία. Για όσους δεν γνωρίζουν το στόρυ, 13 χρόνια νωρίτερα εκτελέστηκε στη Νιγηρία δια απαγχονισμού ο Ken Saro Wiwa (οικολόγος ακτιβιστής) μαζί με άλλα 8 άτομα κατόπιν απόφασης στρατιωτικού δικαστηρίου.  Αυτό ήταν το τίμημα που πλήρωσαν επειδή  αγωνιζόντουσαν για τα το αυτονόητο δικαίωμα του να αναπνέει κανείς  καθαρό αέρα και να μην πίνει μολυσμένο νερό. Ο αγώνας τους- πλήρως ειρηνικός- καταφέρει να συσπειρώσει τους Ogoni-φυλή της περιοχής- και να αναδείξει το πρόβλημα και την ρύπανση που προκαλούσαν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες στο Δέλτα του Νίγηρα. Από την πρώτη στιγμή όλες οι υποψίες για τη δίκη παρωδία έπεσαν στην Shell αλλά και στο υπόλοιπο consortium των εταιριών που είχαν συμφέροντα στην περιοχή και πολύ στενή σχέση με το διεφθαρμένη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

13 χρόνια αργότερα όμως οι συγγενείς των θυμάτων εκμεταλλευόμενοι ένα παλιό νόμο του 1789 κατάφεραν να γίνει αποδεκτή η αγωγή τους κατά της Shell με αποτέλεσμα την εκδίκαση της υπόθεσης  από δικαστήριο της Νεας Υορκης. O νόμος αυτός λέγεται Alien Tort Claims Act και δίνει τη δυνατότητα σε ξένους υπηκόους να φέρνουν στα δικαστήρια υποθέσεις που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο και σε άλλες προσφυγές κατά εταιριών που δρουν εδώ και χρόνια σε χώρες με "φτωχά" ανθρώπινα δικαιώματα (BlackWater-Iraq, GM/South Africa etc).

Το αρθρο της Independent εδώ 
Το site της καμπανιας κατά της Shell  εδώ
Το βραβευμένο ντοκυμαντέρ για το Δέλτα του Νίγηρα από τον Εξάντα εδώ 

update: Η πολύ δυνατή διαφήμιση που δημοσιεύτηκε σήμερα (27/5) στην Independent από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην καμπάνια.

eXTReMe Tracker